Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z dynią

Składniki:

  • 1 kg. schabu peklowanego
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • dynia
  • 20 dag. pomidorów
  • papryczka chilli
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • łyżka musztardy
  • otarta skórka z jednej limonki
  • 4 łyżki octu winnego
  • liście laurowe
  • małe papryczki chilli do dekoracji


Sposób przyrządzenia:

Mięso ułożyć na blasze i polać stopionym smalcem. Oprószyć pieprzem i piec ok. godziny w temperaturze 175 stopni. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki. Miąższ dyni i pomidory pokroić na kawałki, a chilli w paseczki. Schab obłożyć warzywami na 20 minut przed końcem pieczenia. Ocet utrzeć z musztardą. Dodać sól, szczyptę cukru, chilli i skórkę z limonki. Dolać 1/4 litra przegotowanej wody. Wymieszać. Pieczeń polać przygotowanym sosem i udekorować.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *