Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pomidorów ze smażoną fetą

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • 12 pomidorków śliwkowych
  • 1 cebulka
  • 15 g liści aruguli
  • 20 czarnych greckich oliwek
  • 200 g greckiej fety
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania;
Oliwę z oliwek ubić z sokiem z cytryny.
Gdy składniki się połączą nie przerywając ubijania dodać jeszcze oregano, cukier oraz pieprz.
Następnie pokrojone w plastry pomidory, cebulę, oliwki i arugilę ułożyć na czterech talerzach.
Natomiast fetę pokroić w kostkę, obtoczyć je roztrzepanym jajku a potem w mące po czym smażyć go na średnim ogniu aż nabierze złotego koloru.
Wówczas posypać każdą porcję fetą.
Następnie polać sałatkę dressingiem i podawać kiedy feta jest jeszcze ciepła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *