Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z mango i czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 20 zielonych oliwek
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 10 dkg sera feta
  • 20 dkg fileta z ryby
  • 1 limonka lub cytryna
  • liście sałaty
  • masło
  • sól, biały pieprz

Sos winegret:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego


Sposób przyrządzenia:
Mango przekroić na połowę, usunąć pestki, odkroić plaster do dekoracji resztę obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. Ser feta pokruszyć palcami. Fasolę dokładnie opłukać, odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć miąższ, podzielić na ósemki. Rybę skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem, upiec na ruszcie lub usmażyć na maśle, pokroić w grubą kostkę. Ogórek umyć, pokroić w plastry. Przygotować sos winegret. Do oliwy mieszając dodawać po kropli sok cytrynowy, przyprawić solą i białym pieprzem. Na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty skomponować składniki sałatki, polać sosem winegret, ozdobić cząstkami limonki i plastrami mango

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *