Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe babeczki

Składniki:

  2 szklanki ryżu

  3 łyżki starego żółtego sera

  2 łyżki masła

  sól, pieprz

 

Dodatki

  2 łyżki serka homogenizowanego

  ząbek czosnku

  czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  3 łyżki ugotowanego szpinaku

  szczypta oregano

  łyżeczka curry

Sposób przyrządzenia:

Ryż opłukać. Zagotować cztery i pół szklanki wody, posolić. Wrzucić ryż, ugotować na małym ogniu. Gdy woda wyparuje, wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.

Do miękkiego ryżu dodać stary ser, przyprawić pieprzem, wymieszać, podzielić na cztery części.Czosnek obrać, zmiażdżyć, wymieszać z serkiem homogenizowanym, przyprawić solą i oregano.

Jedną porcję ryżu połączyć z przyprawionym serkiem homogenizowanym, drugą z curry, trzecią ze szpinakiem, a czwartą z koncentratem pomidorowym. Filiżanki lub małe foremki wysmarować masłem i napełnić kolorowym ryżem. Lekko ubić, odstawić na godzinę.

Wyłożyć na półmisek lub tackę. Przed podaniem można podgrzać wstawiając razem z półmiskiem do lekko nagrzanego piekarnika, ale można też podawać zimne. Świetne do mięs, jarzyn, drobiu i ryb.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *