Rolada malinowa
Składniki:
-
Ciasto biszkoptowe:
-
-
4 jajka
-
12 dag cukru
- olejek waniliowy lub inny wg upodobań
- 7 dag maki pszennej
- 5 dag maki ziemniaczane
-
1,5 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem: -
4 jajka
-
- 40 dkg malin
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 opakowania śmeitan-fix
- 3/4 szkanki cukru pudru.
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sztywną pianą z białek, a potem z powoli wsypywaną mąką pszenną, ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Formę 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia, który wcześniej należy natłuścić. Ciasto wylać, równomiernie rozsmarować, piec w temperaturze 175C przez około 15 min. Wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, posypać cukrem pudrem. Blaszkę przykryć czystą ściereczką, odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć wraz ze ściereczka, wzdłuż dłuższego boku. Maliny przebrać, część zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietan-fix wymieszać z owocami i musem malinowym
Ciasto rozwijamy delikatnie, nakładamy równomiernie cały krem, potem zwijamy, ale już bez papieru, oczywiście. Zwijamy niezbyt ścisło, tak na wyczucie, odstawiamy do lodówki
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: wtorek, 14, sierpień 2007 09:44
- Kinga
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy