Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Półmisek morski pychotka

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • ½ kg kalmarów
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • pół kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok cytrynowy
  • natka pietruszki
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:
Kalmary oczyścić, natrzeć solą i odstawić na kwadrans, opłukać i wysuszyć. Połowę tuszek  (tuby) kroimy w grube pierścienie, pozostałe przecinamy wzdłuż i kroimy w „makaron”. Gotujemy z dodatkiem listka laurowego kilka minut lub jeśli ktoś woli bardzo długo aż zmiękną.
Świeże małże wyczyścić szczoteczką, opłukać, otwarte muszle odrzucić. W rondlu roztopić masło, czosnek obrać drobno posiekać zeszklić na maśle.  Wrzucić małże, podlać winem, dusić pod przykryciem do czasu aż się muszle otworzą, czyli ok. 20minut, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Potrząsnąć kilkakrotnie przykrytym garnkiem. Muszle które się nie otworzyły odrzucić. Odcedzamy. Do pozostałego z duszenia małży sosu dodajemy łyżkę koncentratu, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na półmisku robimy krąg z małży, do środka nakładamy kalmary i polewamy sosem. Dekorujemy cząstkami pomidora. Podajemy z bagietką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *