Puree buraczkowe
Puree buraczkowe0 out of 5 based on 0 voters.
Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na puree buraczkowe. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, gęstej śmietany i octu winnego.
Składniki:
- ½ kg buraków
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- ziarna sezamu do posypania

Sposób wykonania:
-
Buraki dokładnie oczyścić.Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec około 1 godziny.Jeśli mamy duże buraki, czas pieczenia może nieco się wydłużyć.Gotowe buraki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Dodać kwaśną śmietanę i ocet winny.Dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite puree.Możemy potem jeszcze przetrzeć całość przez sito.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać sezamem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Buraki
- Opublikowano: środa, 16, sierpień 2017 15:20
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak