Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puree buraczkowe

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na puree buraczkowe. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, gęstej śmietany i octu winnego. 
 

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • ziarna sezamu do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie oczyścić.
    Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec około 1 godziny.
    Jeśli mamy duże buraki, czas pieczenia może nieco się wydłużyć.
    Gotowe buraki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.
    Dodać kwaśną śmietanę i ocet winny.
    Dokładnie zmiksować na gładkie, jednolite puree.
    Możemy potem jeszcze przetrzeć całość przez sito.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać sezamem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *