Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety do flaczków.

Składniki:

puplpeciki9wo.jpg
• 25 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
• 2 łyżki łoju wołowego lub szpiku wołowego
• 1 surowe jajka
• kilka łyżek bułki tartej
• natka z pietruszki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Wątrobę posiekać na miazgę z dodatkiem 2 łyżek łoju wołowego lub szpiku wołowego. Do masy dodać 1 surowe jajko i tylko bułki tartej, by uzyskać odpowiedni gęstą do formowania pulpetów konsystencję. Masę posolić i popieprzyć, dodać drobno posiekaną 1 łyżkę natki z pietruszki. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego i gotować razem z flaczkami przez około 30 minut.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *