Przecier pomidorowy na zimę
Przecier pomidorowy na zimę0 out of 5 based on 0 voters.
Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepisy na przetwory domowe. Przecier pomidorowy na zimę. Potrzebne składniki do jego wykonania: pomidory, czosnek i szczypta soli.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli

Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, wykrawając z nich zieloną szypułkę.Tak przygotowane pomidory przełożyć do garnka.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub drobno posiekać i wrzucić do pomidorów.Oprószyć całość jeszcze solą.Wymieszać i gotować, do momentu, aż pomidory się rozpadną i zacznie tworzyć się gęsty przecier.Wówczas zdjąć rondelek z ognia.Pomidory zblendować lub przetrzeć przez sito.Ponownie postawić na ogniu i zagotować.Gorący przecier przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: piątek, 12, wrzesień 2014 08:25
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane