Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prażone jabłka

Składniki:

 

  • jabłka 4 kg
  • cukier 30 dag
  • cynamon 2 łyżeczki
  • goździki mielone 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 4 łyżeczki

Sposób przyrządzenia:
Jabłka należy dokładnie, obrać i wykroić z nich gniazda nasienne. Obrane
jabłka należy pokroić na małe kawałki, skropić je sokiem z cytryny,
wrzucić do rondelka i podlać odrobiną wody( do 1/2 szklanki). Jabłka
należy dusić na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji musu, co
jakiś czas należy je mieszać, aby nie przywarły do dna. Pod koniec
prażenia należy dodać cukier, goździki i cynamon, wszystko dokładnie ze
sobą wymieszać i prażyć około 15 minut. Gorące jabłka należy przekładać
od razu do słoików, zakręcać i pasteryzować przez 10- 15 minut.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *