Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z jagnięcia z cynamonem

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • 1 kg chudej jagnięciny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 55 g rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta cukru
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • papryka w proszku
  • 150 ml greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Do woreczka wsypać mąkę oraz pieprz, po czym włożyć do niej również mięso pokrojone w kostkę i energicznie potrząsać aby mięso równomiernie pokryło się mąką.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, po czym wrzucić mięso i smażyć aż się zarumieni.
Wówczas wlać wywar oraz ocet i dodać pomidory.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać cynamon, rodzynki, liść laurowy i cukier.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
W między czasie jogurt wymieszać z roztartym czosnek, solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać potrawę przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *