Pomidory grillowane z tymiankiem i parmezanem
Pomidory grillowane z tymiankiem i parmezanem4.74 out of 5 based on 156 voters.
Składniki:
• 4 średnie pomidory (po około 20dag)
• 4 gałązki tymianku
• mały kawałeczek świeżego parmezanu
• odrobina oliwy z oliwek
• ewentualnie:
• sól
• świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć. Spodnie części posmarować oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia warzyw na grill'u. Na górze pomidora naciąć niezbyt głęboki krzyż, który pod wpływem ciepła zacznie się powiększać. W rozkrojonego pomidora włożyć gałązkę tymianku i posypać dużymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomocą noża-łopatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill'ować do momentu, aż pomidor będzie miękki, a ser się rozpuści. Podawać z solą i świeżo mielonym pieprzem, choć nie jest to konieczne.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
- Szczegóły
- Kategoria: Grill
- Opublikowano: piątek, 15, kwiecień 2005 00:00
- trunksql
- Karkówka z grilla
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z grilla
- Grillowane ziemniaki
- Warzywa z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla
- Burgery z grilla
- Ryby z grilla
- Marynaty na grilla
- Mieszanki do grilla
- Kiełbaski z grilla