Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki Kornelii

Znakomite, puszyste placuszki przepisu Kornelii. Musisz wypróbować ten przepis. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mąki pszennej, mleka, jajek oraz masła. 
 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 340 g mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko.
    Wbić do niego jajka i razem roztrzepać.
    Wówczas dodać jeszcze rozpuszczone masło, przemieszać.
    Następnie mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz solą.
    Dodać jeszcze cukier i razem wmieszać.
    Połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi.
    Mieszać, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Z powstałego ciasta smażyć placuszki na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju.
    Podawać według upodobań np. z lodami, lub polane czekoladą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *