Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane na drożdżach

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 ½ dag drożdży
  • 1 ½ szkl mleka
  • 1 bułka
  • sól
  • olej

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odciskając nadmiar soku.
Następnie wlać do ziemniaków szklankę wrzącego mleka.
Natomiast w reszcie mleka namoczyć bułkę, odcisnąć i dodać do ziemniaków.
Całość wymieszać i dodać jeszcze żółtka oraz rozkruszone drożdże wymieszane z odrobiną wody.
Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Wówczas dodać do ciasta białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *