Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki z dyni na kefirze

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomity przepis na złociste placki z dyni. Aby je przyrządzić potrzebujesz: miąższu z dyni, kefiry naturalnego, jajek i odrobinę mąki. 
 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 100 ml kefiru naturalnego 
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wówczas wbić do niej jajka.
    Dodać jeszcze kefir i całość dokładnie wymieszać.
    Wsypać mąkę i połączyć.
    Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
    Z powstałej masy smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
    Tak jak placki ziemniaczane. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *