Placki z dyni na kefirze
Placki z dyni na kefirze0 out of 5 based on 0 voters.
Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomity przepis na złociste placki z dyni. Aby je przyrządzić potrzebujesz: miąższu z dyni, kefiry naturalnego, jajek i odrobinę mąki.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia
- 100 ml kefiru naturalnego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obraną dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wówczas wbić do niej jajka.Dodać jeszcze kefir i całość dokładnie wymieszać.Wsypać mąkę i połączyć.Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.Z powstałej masy smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.Tak jak placki ziemniaczane.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Dynia
- Opublikowano: środa, 18, marzec 2015 04:28
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak