Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z kruszonką Ilony

Ciasto:

  • cukier 8 dag
  • masło 8 dag
  • maślanka 1,5 szklanki
  • drożdże 5 dag
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta

    Kruszonka:

  • mąka 35 dag
  • cukier 25 dag
  • masło 25 dag
  • proszek do pieczenia 1/2 opakowania
  • sól 1 szczypta
  • cynamon 1 łyżeczka

    Masa:

  • masło 15 dag
  • cukier 15 dag
  • mąka 5 łyżek
  • cynamon 1 łyżeczka

    Sposób przyrządzenia:
    Maślankę należy lekko podgrzać. Do miski należy przesiać przez sitko
    mąkę, wsypać do miej( na środku) pokruszone drobno drożdże, dodać
    odrobinę cukru i zalać 1 szklanką maślanki. Wszystkie składniki ze
    środka należy dokładnie wymieszać i oprószyć mąką. Zakryć ściereczką i
    odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże urosły. Aby zrobić
    kruszonkę należy wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól,
    cynamon i masło. Wszystko dokładnie zagnieść. Przygotować masę ucierając
    ze sobą masło, cukier, mąkę i cynamon. Po urośnięciu drożdży należy
    wyrobić ciasto i odstawić je po wyrobieniu na kolejne 20- 25 minut do
    wyrośnięcia. Ciasto należy rozwałkować i ułożyć w blasze wyłożonej
    pergaminem. Uformować z ciasta brzeg, ciasto należy posmarować masą,
    posypać kruszonką i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *