Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza Agaty P

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego piwa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli gruboziarnistej
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2,75 – 3, 25 szklanki mąki

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże.  Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem.

Sos
Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.
Autorką przepisu na sos jest Vjesja.

Filing
Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki wina
  • szczypta oregano
  • ostra papryczka do smaku
  • 1 szklanka pieczarki pokrojone w plastry
  • 10 plastrów bekonu lub boczku
  • cebula pokrajana w plastry
  • tarty ser do smaku
  • sól, pieprz
  • 15 dkg sera mozzarella w plastrach
  • tarty ser żółty

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać plastry bekonu, podsmażyć, bekon odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, podlać winem, dodać sól i pieprz, oregano, dusić aż powstały sos odparuje. Schłodzić.
Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Agatę P
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *