Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pistacjowe pesto Łucji

Proste w wykonaniu mocno aromatyczne pesto pistacjowe. Do jego wykonania będziesz potrzebować: bazylii, parmezanu, oliwy z oliwek noi oczywiście pistacji. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek świeżej bazylii 
  • 100 g pistacji
  • 50 g sera parmezan 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Bazylię wrzucić do moździerza.
    Do wykonania pesto możemy również użyć blendera lecz w moździerzu uzyskamy bardziej aromatyczny smak. 
    Do bazylii dodać obrane pistacje oraz starty ser.
    Polać całość oliwą z oliwek i ucierać/miksować do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
    Gdyby wyszło za gęste można dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *