Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z mięsem drobiowym i pieczarkami

Składniki:
Ciasto:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
  • ¼ szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Farsz:

  • 50 dag piersi z drobiu
  • 15 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni. Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało) i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Cebulę obrać, pokroić drobno. W rondlu rozgrzać olej i masło, dodać cebulę, rozdrobnione, oczyszczone pieczarki, chwilę smażyć mieszając. Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, dodać do rondla, przyprawić, smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość rondla schłodzić, zmielić w maszynce do mięsa, dodać przeprawy w takiej ilości aby farsz był mocno pikantny, wymieszać.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na wyłożonej ściereczką tacy. Gdy są zrobione wszystkie, gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 min (czas gotowania zależy od wielkości pierogów) Przed podaniem polać tłuszczem.
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *