Pierożki z bananami i nutellą
Pierożki z bananami i nutellą 4.55 out of 5 based on 121 voters.
Ciasto:
- 50 dag mąki tortowej
- 2 żółtka
- 5 dag drożdży
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- ¼ kostki masła
- szczypta soli
-
olej
Farsz:
- 2 banany
- krem czekoladowy (nutella)
Sposób wykonania:
-
Pokruszone drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki, sól oraz cukier,
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas rozczyn przelać do mąką, dodać jeszcze żółtka i całość dokładnie zagnieść wlewając stopniowo roztopione masło.
Powstałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego krążki.
Na każdym ułożyć po łyżeczce nutelli oraz plasterek banana i zlepić tak jak pierogi.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Szczegóły
- Kategoria: Pierogi
- Opublikowano: wtorek, 21, grudzień 2010 08:53
- Agnieszka Naskręt