Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik z orzechami

Składniki:

  • ½  kilograma mąki pszennej
  • szklanka miodu
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • pół szklanki piwa
  • 10 dag orzechów
  • 5 jajek
  • przyprawa do piernika
  • proszek do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru i trzymać na małym ogniu aż się zarumieni, wówczas zalać go piwem i dodać pozosały cukier oraz miód.
    Całość dokałdnie wymieszać i dorpowadzić do wrzenia.
    Wówczas wrzucić resztę przypraw i zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W między czasie masło utrzeć razem z pozostałym cukrem i żółtkami po czym nie przerywajac uceriania dodawać stopniowo miodową masę, orzechy,oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Gdy skałdniki się połączą dodać na koniec białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wsyamrowanej tłuszczem i posypanej mąką.
    Wstawić do pierkanika rozgzranego do 190 stopni i piec około godizny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *