Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik na święta

 

Składniki:

  • ½  kg mąki
  • 1szklanka cukru
  • 1szklanka miodu
  • 10 dkg masła
  • 2 jajka
  • pół szklanki zsiadłego mleka lub śmietany
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki sody
  • 1 torebka przyprawy piernikowej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać śmietanę, rozpuszczony miód i przyprawę piernikową.
    Całość dokładnie utrzeć. Gdy składniki się połączą wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałą masę wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *