Piernik marchewkowy
Piernik marchewkowy4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 3 szklanki utartej na drobnej tarce marchwi
- 4 jaja
- ½ kostki masła
- 2 łyżki gryczanego miodu
- szklanka cukru
- przyprawa do piernika
- szklanka rozdrobnionych bakalii
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- masło i bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
Masło razem z jajkami zmiksować.
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać jeszcze miód, przyprawę, oprószoną mąką bakalie oraz marchew.
Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
- Szczegóły
- Kategoria: Piernik
- Opublikowano: wtorek, 29, listopad 2011 09:30
- Ewelina Modra
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy