Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik korzenny

 

Składniki:

  • mąka 80 dag
  • masło 6 dag
  • cukier 20 dag
  • miód 30 dag
  • jaja 4 sztuki
  • posiekane orzechy 6 dag
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki
  • przyprawa korzenna do pierników 2 łyżeczki
  • skórka cytryny
  • spirytus 1 łyżka

 

 

Sposób przyrządzenia:
Masło należy utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego ciągle mieszając
cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, orzechy, mąkę, przyprawę
korzenną i startą skórkę z cytryny, mleko i sodę oczyszczoną, a na
koniec spirytus. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Z
białek należy ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie
wymieszać. Tak wyrobione ciasto należy przełożyć do blachy wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej mąką i odstawić na kilka godzin, następnie piec w
nagrzanym piekarniku około jednej godziny.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *