Piernik Marzeny
Piernik Marzeny4.68 out of 5 based on 63 voters.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki
- 7 dag margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika (w torebce)
- 1/2 szklanki cukru "upalić" (na ogniu w małym garnuszku)
Wykonanie:
Do miski wrzucić po kolei: mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, margarynę i śmietanę. Dodać sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Potem w misce ubić białka jaj na jednolitą sztywną pianę (trzepaczką lub mikserem). Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku temp. 200 stopni C ok. 45 min.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Rogozik
- Szczegóły
- Kategoria: Piernik
- Opublikowano: piątek, 20, maj 2011 00:27
- Marzena Rogozik
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy