Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Marzeny

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 7 dag margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika (w torebce)
  • 1/2 szklanki cukru „upalić” (na ogniu w małym garnuszku)

Wykonanie:
Do miski wrzucić po kolei: mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, margarynę i śmietanę. Dodać sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Potem w misce ubić białka jaj na jednolitą sztywną pianę (trzepaczką lub mikserem). Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku temp. 200 stopni C ok. 45 min.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Rogozik
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *