Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kg mąki
- 7 dag margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika (w torebce)
- 1/2 szklanki cukru „upalić” (na ogniu w małym garnuszku)
Wykonanie:
Do miski wrzucić po kolei: mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, margarynę i śmietanę. Dodać sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Potem w misce ubić białka jaj na jednolitą sztywną pianę (trzepaczką lub mikserem). Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku temp. 200 stopni C ok. 45 min.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Rogozik