Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek Marceli

Przygotuj z nami krok po kroku przepis na pieczony boczek, a zobaczysz jaki pyszny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: czosnku, musztardy, tymianku i oliwy z oliwek. 
 
 

Składniki:

  • 1, 5 kg boczku 
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy 
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego majeranek, tymianek i słodką paprykę.
    Wrzucić jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i ziarna jałowca.
    Dodać jeszcze musztardę i zalać całość oliwą z oliwek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć boczek.
    Owinąć go w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia odwinąć boczek z folii i ułożyć go na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 90 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *