Pieczony boczek Marceli
Pieczony boczek Marceli0 out of 5 based on 0 voters.
Przygotuj z nami krok po kroku przepis na pieczony boczek, a zobaczysz jaki pyszny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: czosnku, musztardy, tymianku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1, 5 kg boczku
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego majeranek, tymianek i słodką paprykę.Wrzucić jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i ziarna jałowca.Dodać jeszcze musztardę i zalać całość oliwą z oliwek.Całość dokładnie wymieszać.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć boczek.Owinąć go w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia odwinąć boczek z folii i ułożyć go na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 90 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: piątek, 02, sierpień 2019 08:24
- Monia