Pieczone pomidory z rozmarynem i czosnkiem
Pieczone pomidory z rozmarynem i czosnkiem 4.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 6 pomidorów
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka parmezanu
Sposób wykonania:
Pomidory umyć po czym lekko naciąć na krzyż przy ogonku.
Delikatnie rozszerzyć nacięcie, które posmarować olejem.
Następnie włożyć w nie rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek oraz posypać solą i pieprzem.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i przed podaniem posypać je startym parmezanem.
- Szczegóły
- Kategoria: Pomidory
- Opublikowano: piątek, 01, marzec 2013 10:12
- Bożena Kułakowska
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak