Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone karczochy z musztardą

 

Składniki:

 

  • 8 karczochów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  •  ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwki

Sposób wykonania:
Do musztardy dodać sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie karczochy oczyścić z zdrewnianych liści, delikatnie odchylić liście i nasmarować je marynatą.
Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Przed podaniem skropić resztą marynaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *