Pieczone karczochy z musztardą
Pieczone karczochy z musztardą 4.91 out of 5 based on 11 voters.
Składniki:
- 8 karczochów
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwki
Sposób wykonania:
Do musztardy dodać sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie karczochy oczyścić z zdrewnianych liści, delikatnie odchylić liście i nasmarować je marynatą.
Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Przed podaniem skropić resztą marynaty.
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: poniedziałek, 11, luty 2013 09:13
- Anastazja Dul
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak