Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłka z dżemem wiśniowym

Składniki:

  • 4 średniej wielkości jabłka
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • ½ łyżki masła
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego

     

Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne specjalną łyżeczką. Powstały otwór napełnić dżemem wiśniowym. Do  naczynia żaroodpornego  natłuszczonego włożyć jabłka, lekko skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni C i upiec. Kiedy jabłka w trakcie pieczenia popękają , wyjąć podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem cukru pudru, lub słodką śmietanką i wanilią.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *