Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Pauliny

Przepis na kawałek soczystej piersi z kurczaka. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: piersi z kurczaka, miodu, oliwy z oliwek oraz musztardy. 
 

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przełożyć miód, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze musztardę oraz sok z cytryny.
    Ponownie wymieszać i dodać jeszcze ostrą i słodką paprykę, rozmaryn i bazylię.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 2 godziny.
    Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *