Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona karkówka Eweliny

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników potraw z wieprzowiny. Wypróbuj nasze przepisy. Pieczona karkówka Eweliny. Lista zakupów: karkówka, majeranek, oliwa z oliwek i zioła prowansalskie. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie umyć.
    Następnie oliwę z oliwek przelać do miski.
    Dodać do niej majeranek, zioła prowansalskie i ostrą paprykę.
    Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotową marynatą dokładnie natrzeć karkówkę.
    Marynować ją około 2 godzin.
    Po tym czasie wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 2 godzin.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *