Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piaskowe ciasto w białej czekoladzie

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. maki ziemniaczanej
  • 3 szkl. cukru pudru
  • 2 kostki masła
  • 8 jajek
  • 2 szkl. dżemu morelowego
  • kieliszek koniaku
  • 2 tabliczki  białej czekolady
  • łyżki słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
    Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
    Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia po czym wierzch i boki posmarować dżemem wymieszanym z koniakiem.
    Następnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki i wylać na wierzch ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *