Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z sosem tuńczykowo-pomidorowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 puszki tuńczyka

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekany czosnek oraz chili i udusić całość.
    Następnie wrzucić pomidory razem  płynem i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać odsączone kapary oraz oliwki.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Na koniec dodać jeszcze tuńczyka rozdrobnionego na kawałki ora posiekana natkę pietruszki.
    Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *