Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta chilii Matyldy

Przepisy na szybko i te bardziej pracochłonne. Ale wszystkie wyśmienite i smaczne. Dziś przepis na ostrą pastę chilii, Przepis zawiera: papryczki chilii, słodką czerwoną paprykę oraz ocet z białego wina. 
 

Składniki:

  • 2 kg papryczek chili 
  • 1 słodka czerwona papryka 
  • 1 szklanka octu z białego wina  
  • 1 łyżeczka soli 

Sposób wykonania:

  1. Papryczki pokroić na mniejsze kawałki.
    Cześć nasion usunąć, gdyż pasta może wyjść bardzo ostra. 
    Przełożyć do miseczki.
    Słodką paprykę również pokroić, usuwając gniazda nasienne.
    Dodać ja do papryczek chilii.
    Całość oprószyć solą i odstawić na noc.
    Następnego dnia przełożyć całość do rondelka.
    Dodać jeszcze ocet z białego wina i dusić na małym ogniu, aż zacznie powstawać gęsta pasta.
    Wówczas zdjąć ją z  ognia i całość dokładnie zmiksować na jednolitą pastę.
    Odstawić do ostygnięcia. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *