Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paluszki krabowe w cieście tempura

Składniki:

    • 20 paluszków krabowych
    • olej
    • sos sojowy
    • sól, pieprz

    Ciasto:

    • 1/3 szklanki mąki pszennej
    • 1/3 szklanki mąki żytniej lub kukurydzianej
    • 1/3 szklanki mąki ryżowej
    • 1 jajko
    • 2 kostki lodu
    • woda w takiej ilości aby razem z jajkiem, lodem wypełniała 1 szklankę


    Sposób przyrządzenia:
    Paluszki krabowe dokładnie płuczemy, pozostawiamy na sicie aby dokładnie się osączyły. Skrapiamy sosem sojowym, solimy i posypujemy pieprzem
    Mąkę przesiać do miseczki, dodać jajko i wodę, wymieszać. Do tak przygotowanego ciasta dodać kostki lodu które rozpuszczając się powoli utrzymają niską temperaturę ciasta. W tak przygotowanym cieście moczymy paluszki i smażymy natychmiast w głębokim oleju  przez około 3 minuty. Tak przyrządzone paluszki krabowe wyłożyć na ręcznik papierowy aby się obsączyły z nadmiaru oleju i natychmiast podawać. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *