Nakrapiana fasola
Nakrapiana fasola5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 450 g suchej nakrapianej fasoli
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 szkl posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na 1 godzinę.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, zeszklić.
Wówczas dodać posiekany czosnek, tymianek, listek laurowy, 4 szklanki wody, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać odcedzoną fasolę i jeszcze raz zagotować.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: czwartek, 17, styczeń 2013 13:16
- Zuza Tomasik
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak