Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mój Wigilijny śledź

Składniki:

  • 1 kg filetów ze śledzi
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 6 ugotowanych na twardo jaj
  • 1 obrane i utarte na tarce jabłko
  • 1 szklanka dobrej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego kopru
  • sól, pieprz do smaku.

Marynata:

  • 20 dag cebuli
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu


Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem, wypłukać, obsączyć. Składniki marynaty zagotować, schłodzić i zalać nimi śledzie umieszczone w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 48 godzin.
Wyjąć z marynaty 6 filetów (do pozostałych dodać utartego buraka) pokroić w niezbyt duże kawałki. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Jajka, śmietanę, czosnek i jabłko wymieszać, przyprawić. Ze śledzi i jajek z dodatkami skomponować porcję na osobnych talerzykach, posypać koperkiem i poddawać.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *