musaka9au.jpg

  • 250 g cukinii
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 50 g tartego sera

Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos do musaki – rozgrzać olej, podsmażyć lekko przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać połowę kartonika pomidorów, zagotować. Przyprawić na pikantnie oregano, chili, odrobina sosu sojowego, kminku mielonego, zagęścić odrobina maki ziemniaczanej i śmietany.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, cukinie na grubsze plastry, pieczarki na ćwiartki. Rozgrzać na dużej patelni olej i podsmażyć pieczarki, , podlać szklanka sosu, zagotować, wrzucić ziemniaki przykryć. Dusić około 3 minut. Wsypać cukinie, dobrze wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy, posypać tartym serem.. Rozgrzać piekarnik do 200 C, wstawić naczynie i zapiekać około 40 minut. Smacznego!

Można przygotować wersje z mięsem mielonym zamiast pieczarek.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi