Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mus karmelowy z owocami

Składniki:
3 tabliczki gorzkiej czekolady
Mus karmelowy:
• 4 batoniki Mars
• 3 łyżki mleka
• 350 śmietany(36%)
• 1 białko
Skorupki karmelowe:
• pół szklanki cukru
• trochę oleju
Krem i dekoracja:
• 12 dag białej czekolady
• 350 ml śmietany(36%)
• 45 dag mieszanych owoców jagodowych

Sposób przyrządzenia:
Przygotować czekoladowe pudełko: formę (może być trójkątna, kwadratowa lub okrągła) odwrócić dnem do góry. Owinąć folią aluminiową, następnie odwrócić dnem do dołu i wyłożyć środek folią aluminiową. Docisnąć do brzegów, wygładzić powierzchnię folii.
Czekoladę deserową stopić w kąpieli wodnej. Wlać do przygotowanej formy ,obracać nią tak długo, aż czekolada pokryje równą warstwą spód i ścianki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Pokrojone batoniki włożyć do miseczki, wlać mleko, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odstawić na 10 minut do ostygnięcia.
Najpierw dodać do masy ubitą śmietanę, następnie pianę z białek. Mus wlać do czekoladowego pudełka, odstawić na noc do zastygnięcia.
Zrobić karmelowe skorupki: blachę posmarować olejem. Cukier rozpuścić w 4 łyżkach wody, gotować 5 minut, aż stanie się złoty. Wlać na blachę, odstawić do wystygnięcia, a następnie połamać na kawałki.
Zrobić krem: połamać białą czekoladę, dodać 120 ml śmietany i rozpuścić na małym ogniu. Ubić resztę śmietany, ostrożnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Wyjąć z lodówki pudełko czekoladowe, zdjąć folię. Przełożyć na paterę ,udekorować kremem śmietankowym, owocami i kawałkami karmelu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *