Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Morele z wiśnią

Składniki:

  • 10 moreli
  • 20 wiśni
  • pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szkl. płynnego miodu
  • 1/3 szkl. koniaku

    Sposób wykonania:
    Morele obrać ze skórki, przekroić na połówki i usnąć pestki. Po czym ułożyć je w salaterce przecięciem do góry wkładając w otwór po pestce wisienkę.
    Następnie z pomarańczy wycisnąć sok z skórkę pokroić w cienkie niteczek.
    Masło z dodatkiem cukru rozgrzać na małym ogniu i dodać niteczki i sok z pomarańczy oraz miód.
    Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Trzymać na ogniu minutę po czym zestawić i dodać jeszcze alkohol.
    Wymieszać i sosem polać morele.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *