Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno chrupiące skrzydełka Edyty

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na mocno chrupiące skrzydełka Edyty. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: skrzydełek z kurczaka, ostrej i słodkiej papryki, jajka, mleka i płatków kukurydzianych. 
 
 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 szkl płatków kukurydzianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 krople tabasco
  • ½ szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Skrzydełka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do foliowego woreczka wsypać sól, ostrą i słodką paprykę.
    Dodać jeszcze tabasco, mąkę ziemniaczaną oraz czosnek granulowany.
    Włożyć do niego skrzydełka.
    Woreczek zakręcić  i całość energicznie potrząsać , aby skrzydełka równomiernie okryły się przyprawami.
    Następnie do miseczki przelać mleko.
    Wbić do niego jajko o dodać mąkę pszenną.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas zanurzać w nim skrzydełka.
    Na sam koniec obtoczyć  w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *