Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocca z morelami

Składniki:

  • op. galaretki  morelowej
  • 3 szkl. moreli
  • 1 szkl. mleka
  • ½ szkl. cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki budyniu śmietanowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szkl. śmietanki
  • kieliszek likieru kawowego

Sposób wykonania:

  1. 1 ½ szkl. wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i dodać galaretkę.
    Całość dokładnie wymieszać, aby galaretką się rozpuściła i przelać ja na płaski talerz.
    Odstawić do zastygnięcia a potem pokroić ją w drobna kosteczkę.
    Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem masła i cukru, wówczas dodać budyń wymieszanym w odrobinie mleka.
    Ponownie zagotować i trzymać na ogniu jeszcze około 2 minut.
    Odstawić do ostygnięcia, po czym miksować aby masa stała się pulchna.
    Dodać do niej likier, ubitą śmietankę oraz kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
    Całość dokładnie wymieszać i układać na przemian z morelami w wysokich pucharkach.
    Na samej górze rozłożyć galaretkę.
    Wstawić do lodówki na 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *