Składniki:
- op. galaretki morelowej
- 3 szkl. moreli
- 1 szkl. mleka
- ½ szkl. cukru
- łyżka masła
- 2 łyżeczki budyniu śmietanowego
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szkl. śmietanki
- kieliszek likieru kawowego
Sposób wykonania:
- 1 ½ szkl. wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i dodać galaretkę.
Całość dokładnie wymieszać, aby galaretką się rozpuściła i przelać ja na płaski talerz.
Odstawić do zastygnięcia a potem pokroić ją w drobna kosteczkę.
Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem masła i cukru, wówczas dodać budyń wymieszanym w odrobinie mleka.
Ponownie zagotować i trzymać na ogniu jeszcze około 2 minut.
Odstawić do ostygnięcia, po czym miksować aby masa stała się pulchna.
Dodać do niej likier, ubitą śmietankę oraz kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Całość dokładnie wymieszać i układać na przemian z morelami w wysokich pucharkach.
Na samej górze rozłożyć galaretkę.
Wstawić do lodówki na 15 minut.