Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miętus z papryką i boczkiem

Składniki:

  • 80 dag miętusa
  • 4 plastry boczku
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • ¼ szkl oliwy z oliwek
  • ¾ szkl mleka
  • 2 łodyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Boczek pokroić na paseczki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni.
Wówczas dodać pokrojoną paprykę pozbawioną gniazd nasiennych oraz pokrojona w piórka cebulę.
Całość dusić na małym ogniu około 10 minut po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie rybę oprószyć solą oraz mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Usmażoną rybę przełożyć na półmisek i obłożyć ją papryką oraz boczkiem.
Natomiast na tłuszczu ze smażenia ryby przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić mlekiem.
Jeszcze chwilę dusić do zgęstnienia sosu po czym polać nim rybę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *