Miodowe smaki wiosny i lata
Miodowe smaki wiosny i lata4.51 out of 5 based on 41 voters.

Miód jest smaczny sam w sobie, jako dodatek do chleba, herbaty czy po prostu na Å‚yżeczce, ale tak naprawdÄ™ miód ukazuje nam bogactwo swojego smaku jako dodatek do wielu potraw czy też orzeźwiajÄ…cych napoi i drinków. Jego smak i aromat nadaje Å›wieżoÅ›ci, przeÅ‚amuje kwaÅ›ny smak i nadaje charakteru lekkim potrawom.
Wyższa temperatura na zewnÄ…trz powoduje, że rezygnujemy z miÄ™snych, tÅ‚ustych i ciężkich posiÅ‚ków a coraz częściej nabieramy chÄ™ci na lekkie, warzywne i owocowe potrawy. Warzywa i owoce smaczne sÄ… soute, ale z odrobinÄ… przyprawy, maÅ‚ych dodatków, nabierajÄ… nadzwyczaj kuszÄ…cego wyrazu. Miód jako dodatek sÅ‚odzÄ…cy ma w sobie wiele subtelnych aromatów i smaków, a wiosnÄ… i latem nasze podniebienia sÄ… bardziej wrażliwe na delikatne nuty ukryte w potrawach. Jako dodatek do smacznych i zdrowych saÅ‚atek owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych jest ich znakomitym dopeÅ‚nieniem.
Miód możemy wykorzystywać również jako dodatek do owocowych napojów chÅ‚odzÄ…cych. KwaÅ›no sÅ‚odki smak to wÅ‚aÅ›nie to, czego nam potrzeba dla ochÅ‚ody i orzeźwienia. Najprostszy sposób to lemoniada miodowa, ale rajem dla podniebienia sÄ… koktajle owocowe z dodatkiem miodu. W gorÄ…cy letni wieczór delikatne drinki na bazie rumu czy tequili szybko przeniosÄ… nas swoim smakiem w tropikalne klimaty. Miód ciężko rozpuszcza siÄ™ w zimnej wodzie, ale w połączeniu z kwaÅ›nymi sokami, takimi jak chociażby cytrynowy, czy limonowy, ale także innymi sokami owocowymi Å‚atwiej siÄ™ miesza. Przy zastÄ™powaniu cukru miodem należy pamiÄ™tać, że miód jest dwa razy sÅ‚odszy i dla uzyskania takiego samego efektu należy ilość skÅ‚adnika podzielić przez dwa.
Organizatorem kampanii „Å»ycie miodem sÅ‚odzone” jest Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych
Nasze przepisy z udziaÅ‚em miodów kliknij
- Szczegóły
- Kategoria: Porady i Ciekawostki
- Opublikowano: wtorek, 13, maj 2008 21:20
- Redakcja