Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Miodowe smaki wiosny i lata

Standardowo przyjęło się, że miód traktujemy w polskiej tradycji jako typowo sezonowy, jesienno-zimowy składnik naszej diety. Kojarzy się przede wszystkim jako doskonały domowy sposób na przeziębienia. Kiedy przychodzi wiosna i lato zapominamy o miodzie aż do kolejnej jesieni. Szkoda by było jednak nie skorzystać z wiosenno letnich przyjemności jakie daje miód.

Miód jest smaczny sam w sobie, jako dodatek do chleba, herbaty czy po prostu na łyżeczce, ale tak naprawdę miód ukazuje nam bogactwo swojego smaku jako dodatek do wielu potraw czy też orzeźwiających napoi i drinków. Jego smak i aromat nadaje świeżości, przełamuje kwaśny smak i nadaje charakteru lekkim potrawom.
Wyższa temperatura na zewnątrz powoduje, że rezygnujemy z mięsnych, tłustych i ciężkich posiłków a coraz częściej nabieramy chęci na lekkie, warzywne i owocowe potrawy. Warzywa i owoce smaczne są soute, ale z odrobiną przyprawy, małych dodatków, nabierają nadzwyczaj kuszącego wyrazu. Miód jako dodatek słodzący ma w sobie wiele subtelnych aromatów i smaków, a wiosną i latem nasze podniebienia są bardziej wrażliwe na delikatne nuty ukryte w potrawach. Jako dodatek do smacznych i zdrowych sałatek owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych jest ich znakomitym dopełnieniem.
Miód możemy wykorzystywać również jako dodatek do owocowych napojów chłodzących. Kwaśno słodki smak to właśnie to, czego nam potrzeba dla ochłody i orzeźwienia. Najprostszy sposób to lemoniada miodowa, ale rajem dla podniebienia są koktajle owocowe z dodatkiem miodu. W gorący letni wieczór delikatne drinki na bazie rumu czy tequili szybko przeniosą nas swoim smakiem w tropikalne klimaty. Miód ciężko rozpuszcza się w zimnej wodzie, ale w połączeniu z kwaśnymi sokami, takimi jak chociażby cytrynowy, czy limonowy, ale także innymi sokami owocowymi łatwiej się miesza. Przy zastępowaniu cukru miodem należy pamiętać, że miód jest dwa razy słodszy i dla uzyskania takiego samego efektu należy ilość składnika podzielić przez dwa.
Organizatorem kampanii „Życie miodem słodzone” jest Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych

Nasze przepisy z udziałem miodów kliknij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *