Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone kotleciki Magdy

Przez żołądek do serca. Pyszne mielone kotleciki, idealne na dzisiejszy obiad. Aby je wykonać potrzebujesz: mięsa mielonego, czosnku, cebuli i jajka.  
 
 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl mleka
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 szkl bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przełożyć mięso mielone.
    Kajzerkę namoczyć w mleku po czym ja rozdrobnić w rękach i dodać do mięsa.
    Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać i również dodać do mięsa. 
    Następnie wbić jeszcze jajko.
    Całość dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.
    Doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
    Formować  z niej kotleciki, które obtoczyć  w bułce tartej.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 6

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *